Dental Tim Vuković Estetska stomatologija Naše usluge

Ortodoncija

Važnost ortodoncije

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i ispravljanjem nepravilnog položaja zubi, te nepravilnog odnosa između gornje i donje čeljusti. Većina pacijenata obraća se ortodontu jer želi poboljšati izgled svojih zubi, a time osmijeha i lica svjesni da je u današnje vrijeme estetika lica bitna u svim segmentima života.

Lijep osmijeh znatno pridonosi samopouzdanju. Međutim, treba istaknuti kako pravilan odnos zubi i čeljusti nema samo estetsku važnost nego pozitivno utječe i na zdravlje cijelog stomatognatog sustava. Pravilno postavljeni zubi lakše se čiste što smanjuje mogućnost nastanka karijesa i bolesti parodonta.

Prvi odlazak ortodontu

Prvi odlazak ortodontu savjetuje se nicanjem prvih trajnih zubi, između 6. i 7. godine života.

Ukoliko je terapija potrebna, roditelji će biti upoznati s optimalnim vremenom za početak iste kako dijete ne bi nepotrebno predugo nosilo aparat.

Kod djece u doba mješovite denticije i u periodu rasta, najčešće se koriste mobilni ortodontski aparati.

Danas se terapija sve češće odgađa do 12. godine života, budući da su tada prisutni svi trajni zubi, kako bi se fiksnom ortodontskom napravom pacijenti tretirali u najkraćem vremenskom roku.

Fiksni ortodontski aparati

U odrasloj dobi liječenje većine ortodontskih anomalija tretira se fiksnim ortodontskim napravama. Ponekad kod teških skeletnih anomalija (progenija, asimetrija lica) nije dostatna samo ortodontska terapija, nego je potrebna i ortognatska kirurgija kojom će se doći do zadovoljavajućih rezultata.

Fiksni aparat sastoji se od bravica koje se lijepe na zube i žica koje imaju aktivnu funkciju pomaka zuba u željenom smjeru. Prilikom postave aparata pacijenti dobivaju upute o održavanju higijene i ophođenju s napravom. Bravice mogu biti metalne, keramičke ili plastične. Žica je također sastavni dio fiksnog aparata koja pomicanjem zubi aktivno djeluje.

U terapiji je osobito važna pacijentova suradnja kao i redoviti dolasci na kontrole svakih 6-8 tjedana. Fiksni aparat postavlja se gotovo uvijek i u gornjoj i donjoj čeljusti kako bi se postigli dobri odnosi između čeljusti i što bolja okluzija. Prije početka terapije svi zubi moraju biti sanirani, a higijena savršena.

Aligneri

U zadnje vrijeme na tržištu su se pojavili tzv. aligneri, setovi od 20-30 prozirnih udlaga koje pacijenti mijenjaju u zadanim vremenskim intervalima. Svaka od udlaga napravi određeni pomak za koji je dizajnirana preciznom kompjuterskom CAD/CAM tehnologijom. Glavna prednost alignera leži u njihovoj nevidljivosti i eleganciji nošenja.

Zatražite termin za prvi pregled

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form:

Call Now Button