Česta pitanja

Kako mogu spriječiti nastanak karijesa i upale zubnog mesa?

Dobra oralna higijena ključna je u održavanju oralnog zdravlja. Adekvatno četkanje dva puta dnevno uz korištenje konca i/ili interdentalnih četkica značajno doprinosi smanjenju nastanka karijesa i upala zubnog mesa. Naravno, uz redovite kontrole kod stomatologa svakih 6 mjeseci.

Kako nastaje karijes?

Karijes nastaje djelovanjem kiseline koju proizvode bakterije iz nakupljenog plaka rezultirajući razaranjem tvrdih zubnih struktura. Važno jeotkriti ga što ranije kako ne bi zahvatio zubni živac te time napravio veće posljedice na zub.

Zašto mi je potrebno punjenje zubnih kanala?

Kada dođe do upale ili odumiranja zubnog živca (pulpe), on se mora specijalnim instrumentima izvaditi iz kanala te napuniti biološki prihvatljivim materijalom kako bi se zub sačuvao u usnoj šupljini.

Boli me zub na hladno/slatko. Trebam li se zabrinuti?

Bolovi u usnoj šupljini mogu biti različitog intenziteta i karaktera. Osjetljivost na hladno i slatko pokazatelji su karijesa. Oštra bol na hladno može biti uzrokovana i ogoljenim zubnim vratovima nastalim povlačenjem zubnog mesa. Pulsirajući ili podmukli bolovi te bol na zagriz znak su upale zubnog živca. Prilikom pojave prvih simptoma trebate se obratiti svom stomatologu.

Koja pasta i četkica su najbolji odabir za mene?

Preporuka je koristiti mekaniju zubnu četkicu (vlakna četkice su gušće raspoređena) kako bi masiranje i četkanje zubnog mesa bilo što ugodnije. Pasta kao pomoćno sredstvo u održavanju oralne higijene prilagođava se željama i potrebama pacijenta. Na tržištu postoje različite zubne paste, s većom ili manjom abrazivnošću, paste za osjetljivo zubno meso, za izbjeljivanje i sl. Za potpunu oralnu higijenu zubni konac i interdentalna četkica su neophodni.

Smije li dijete koristiti moju pastu za zube?

Za djecu do treće godine života preporuka su paste sa smanjenim udjelom fluora (do 500 ppm) jer djeca u toj dobi često gutaju pastu.

Treba li popravljati mliječne zube?

Naravno! Uz redovite kontrole i popravke mliječnih zubi, dijete ćete poštedjeti boli, oteknuća i neugodnih iskustava kod stomatologa. Zdravi mliječni zubi osiguravaju djetetu bolje probavljanje hrane, izgovor, razvoj čeljusti i čuvaju mjesto trajnim nasljednicima.

Kada bi trebalo dovesti dijete na prvi pregled?

Poželjno je dijete dovesti u ordinaciju već prilikom pojave prvih mliječnih zubi kako bi se ono počelo prilagođavati na novu okolinu bez iskustva boli i potrebe za zahvatom.

Je li izbjeljivanje zubi štetno?

Izbjeljivanje zubi uz kontrolu stomatologa je sigurna metoda. Zubi bi prethodno trebali biti sanirani, a zubno meso zdravo, bez znakova upale. Nakon samog tretmana zubi neko vrijeme mogu biti osjetljivi na hladno, toplo, kiselo… Dva tjedna nakon tretmana preporučuje se izbjegavati pušenje te konzumaciju obojene hrane i pića npr. crnog vina, kave, čaja, cikle itd.

Kada se sve koriste zubni implantati?

Osim što se mogu koristiti kod gubitka samo jednog zuba, koriste se i za protetske nadomjestke kod bezubih čeljusti.

Jesam li kandidat za ugradnju zubnih implantata?

Ako imate iznad 18 godina i ne bolujete od neke sistemske bolesti ili je ta bolest terapijom pod kontrolom (npr. dijabetes, srčani bolesnici), vi ste kandidat za zubne implantate.

Što je ALL on 4?

ALL on 4 je metoda izrade protetskog nadomjestka kod bezubih čeljusti fiksno učvršćen vijcima na 4 implantata.

Treba li izbjegavati stomatološke zahvate u trudnoći?

Zbog hormonskih promjena trudnice često imaju osjetljivo zubno meso sklono upalama i krvarenju. To ne bi trebao biti razlog nedostatne oralne higijene i izbjegavanju četkanja. Neadekvatna oralna higijena dovodi do nastanka karijesa te gingivitisa odnosno parodontitisa. RTG snimanja je najbolje izbjegavati u prvom tromjesečju. Što se tiče anestezije, ona je u potpunosti sigurna za trudnice i dojilje i neće utjecati na plod, niti ulaziti u sastav mlijeka.

Nisam više tinejdžer. Imam problem sa zagrizom. Mogu li nositi fiksni aparatić?

Ortodontski fiksni aparatići nisu više samo za djecu. Ako je struktura kosti dobra, nepravilan zagriz i nagužvani zubi mogu se ispraviti. Nikad nije kasno, položaj Vaših zubi može se ispraviti u bilo koje vrijeme.

Što napraviti ako dijete izbije zub?

Zub smije biti oko sat vremena izvan usne šupljine, a da još uvijek ima mogućnost reimplantacije tj. vraćanja u svoje ležište. Potrebno je ne stvarati paniku, primiti izbijeni zub za krunu, nikako za korijen. Zub se ne smije čistiti, ispirati vodom ili stavljati u maramicu. Treba pokušati vratiti zub na njegovo mjesto do dolaska u ordinaciju dentalne medicine. Ako iz nekog razloga to ne uspijete napraviti, zub treba odmah staviti u mlijeko ili u usnu šupljinu ispod jezika odnosno pored obraza te se odmah uputiti svom doktoru dentalne medicine.

Koja je razlika između krunica i ljuskica?

Krunice i ljuskice imaju jednu zajedničku ulogu – popravljaju estetiku osmijeha. No, kako znati što odabrati… Zubne krunice služe nadomještanju cijele krune zuba te se koriste kod teže oštećenih, devitaliziranih zubi, zubi s velikim ispunima (plombama) ali i kao suprastruktura na implantatima. Ljuskice se, za razliku od krunica, postavljaju samo na vanjsku plohu zuba najčešće na prednjim zubima kako bi se poboljšala njihova estetika.

Je li ugradnja implantata bolan zahvat?

Zahvat ugradnje implantata ne bi smio biti bolan. Izvodi se u lokalnoj anesteziji koja osigurava potpunu analgeziju tj. odsustvo boli. Nakon samog zahvata, pacijent dobiva upute kojih se treba pridržavati.

Ručna ili električna četkica za zube?

S napretkom tehnologije električna je četkica postala ozbiljna konkurencija ručnoj, pogotovo u odstranjivanju zubnih naslaga u teško dostupnim mjestima usne šupljine. Koristeći bilo ručnu ili električnu četkicu, na umu moramo imati kako postoji pravilni i nepravilni način četkanja zubi. Za osobe koje nemaju spretnost pravilnog korištenja ručne četkice za zube, električna im može uvelike olakšati održavanje oralne higijene. Naravno, električne četkice su puno skuplji izbor od ručne zubne četkice. Svaku četkicu treba mijenjati svaka tri mjeseca uključujući i zamjenske nastavke za električne četkice.

Moj stomatolog mi je rekao da imam sva četri umnjaka. Hoću li ih morati vaditi?

Ukoliko umnjaci ne stvaraju probleme u usnoj šupljini, nije ih potrebno vaditi. Međutim, često zbog nedostatka prostora prilikom nicanja ostaju djelomično prekriveni zubnim mesom. Takva situacija otežava higijenu u tom području te često dolazi do nakupljanja bakterija i nastanka upale – perikoronitisa. Postoje i situacije kada zbog rasta pod krivim kutom umnjaci ugrožavaju susjedni zub ili rastu u smjeru obraza uzrokujući grickanje sluznice obraza. Zbog navedenih problema umnjaci kod pacijenta izazivaju nelagodu, bol, oticanje, nemogućnost potpunog otvaranja usta… U tim slučajevima preporuka je vađenje umnjaka.

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form:

Call Now Button